VIP-nieuws

Clientenbelang

26 augustus 2023, door Carmen Baank

Recentelijk woonde ik bij Vitae Valerius een bijeenkomst bij over Cliëntenbelang:

Erica en Marion, beiden (zorg)professionals bij Cliëntenbelang Amsterdam kwamen vertellen over de Ondersteuning die Cliëntenbelang biedt aan alle Amsterdammers van jong tot oud, die te maken krijgen met de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO, Zorgverzekeringswet (ZVW) of de Wet Langdurige Zorg (WLZ). Deze wetten liggen (soms) in elkaars verlengde. Om in aanmerking te komen voor WLZ is een indicatiestelling nodig die verstrekt wordt door Centraal Indicatie Zorg (CIZ).

Welnu, bij het opgang brengen van een indicatie-aanvraag ondersteunt Cliëntenbelang Amsterdam. WMO, ZVW en WLZ hebben hun eigen werkterrein: WMO is gericht op zorg aan huis (huishoudelijke hulp, ondersteuning, aanvraag hulpmiddelen); bij WLZ gaat het o.a. om langdurige zorg thuis of zorg in een zorginstelling; bij ZVW gaat het over persoonlijke verzorging en verpleging. Erica vertegenwoordigt de WMO /ZVW en Marion de WLZ.

Cliëntenbelang geeft onafhankelijke cliëntondersteuning wanneer je vastloopt bij het regelen van zorg of voorzieningen. Het is een veilige organisatie omdat deze onafhankelijk werkt van gemeente en zorgaanbieders. Dus Cliëntenbelang biedt geen zorg of hulp aan maar kijkt wat je nodig hebt aan zorg en hulpmiddelen en waar je recht op hebt: het gaat om informatie geven en ondersteunen bij het aanvragen van een voorziening. Ook komen De cliëntondersteuners op verzoek bij je thuis. Een beroep doen op adviseurs van Cliëntenbelang Amsterdam is gratis. Bij gebruikmaking van bijv. inzet van huishoudelijke hulp via de WMO betaal je een vaste bijdrage van rond de 15 euro per maand. De bijdrage bij gebruikmaking van de WLZ is inkomensafhankelijk…

Telefoon: 020 7525100

E mail: info@cliëntenbelangamsterdam.nl

Website: cliëntenbelangamsterdam.nl

Jaap_Admiraal
Minerva_Boeken
Delen_Bank
De_Jong_Groep
Metamorfose
Imagine
Mulder-ZoW
Van Avezaath Beune
Frits Stolk Antiek
Landorette_Banstraat
Security Shop
Naastenwijzer
Restaurant_Maru
Brummel_en_Beuk
Jules_en_Juliette
Jumbo
Kunsthuis_Amsterdam