31 oktober lezing over kunstenaarsherbergen in Frankrijk 1840 - 1914

31 oktober lezing over kunstenaarsherbergen in Frankrijk 1840 - 1914

Vondeldorp
Dufay CaféKunst en CultuurLezing

31 oktober nemen Ruud Beunderman en Fatima van der Maas ons mee naar Frankrijk in hun lezing ‘À la campagne’ - Kunstenaarsdorpen en herbergen in Frankrijk tussen 1840 en 1914.

Midden 19e eeuw vindt in West-Europa en vooral in Frankrijk een opvallende omslag plaats in de schilderkunst. Een groot aantal schilders trekt de stad uit om in de natuur ‘en plein air’ te gaan schilderen. Belangrijke thema’s om te schilderen zijn: de romantische natuur, het eenvoudige leven van boeren op het land, het gevaarlijke en harde leven van de vissers op zee en de wisselende lichtval op het land en het water.

Door nieuwe technologische ontwikkelingen (de komst van de trein, de ontwikkeling van de verftube) wordt het mogelijk om over grotere afstand te reizen en voor langere tijd op een andere locatie dan het atelier te schilderen. Dankzij de goede zorgen van lokale en ondernemende herbergiers wordt een aangenaam en langdurig verblijf in dorpen op het Franse platteland mogelijk.

In deze presentatie reizen wij met de kunstenaars mee naar onder meer Barbizon (in het bos van Fontainebleau), Pont-Aven (aan de Bretonse kust) en Giverny (aan de Seine).

Plaats: Dufay Café, Dufaystraat 19

Datum: 31 oktober

Aanvang: 20.00 uur, inloop 19.30 uur

Na aanvang geen toegang. Borrel na afloop.

Kosten:

  • € 3,50 Regulier tarief, Leden van Vondeldorp
  • € 1,00 Houders van een Stadspas met groene stip

Klik HIER voor kaartjes

Over Fatima van der Maas en Ruud Beunderman

Fatima van der Maas, historica, was onder meer verbonden aan Instituut Collectie Nederland en werkzaam als freelance redacteur en tekstschrijver 

Ruud Beunderman, was als klinisch psycholoog / psychotherapeut onder meer werkzaam in het AMC Amsterdam en Arkin GGZ Amsterdam

Jaap_Admiraal
Minerva_Boeken
Delen_Bank
De_Jong_Groep
Metamorfose
Imagine
Mulder-ZoW
Van Avezaath Beune
Frits Stolk Antiek
Landorette_Banstraat
Security Shop
Naastenwijzer
Restaurant_Maru
Brummel_en_Beuk
Jules_en_Juliette
Jumbo
Kunsthuis_Amsterdam