5 September Film: Girl With a Pearl Earring

5 September Film: Girl With a Pearl Earring

Vondeldorp
Dufay CaféFilmKunst en Cultuur

Dinsdag 5 september gaat ons nieuwe Vondeldorp filmseizoen van start met de film Girl with a pearl earring uit 2003.

Girl with a Pearl Earring (Meisje met een parel) is een pseudo-biografische dramafilm uit 2003 onder regie van Peter Webber. Het verhaal is gebaseerd op de gelijknamige roman uit 1998 van Tracy Chevalier, waarin op fictieve wijze een periode uit het leven van de kunstschilder Johannes Vermeer wordt beschreven. Voor Webber was de productie de eerste lange bioscoopfilm onder zijn regie, nadat hij eerder een handvol televisiefilms uitbracht.

Griet (Scarlett Johansson) is een dochter van een Delftse tegelmaker. Zij komt op zestienjarige leeftijd als dienstmeisje bij Johannes Vermeer (Colin Firth) in de huishouding werken, en is zo getuige van een ongelukkig huwelijk. Op verzoek van Vermeers mecenas Pieter van Ruijven (Tom Wilkinson), die een oogje heeft op Griet, staat ze model voor Vermeers schilderij Meisje met de parel uit 1665. Zij draagt daarbij op initiatief van Vermeer de parels van zijn vrouw, zonder haar toestemming of medeweten, en tot haar grote woede. Het schilderij leidt zo tot het vertrek van Griet uit het huis van Vermeer. Griet is daarbij speelbal en slachtoffer van alle sluimerende conflicten tussen de personen in het huis van Vermeer.

Girl with a Pearl Earring werd genomineerd voor de Oscars voor beste cinematografie, beste kostuums en beste art direction, voor de Golden Globes voor beste hoofdrolspeelster (Scarlett Johansson) en beste filmmuziek (van Alexandre Desplat) en tevens voor tien prijzen in het kader van de BAFTA Awards 2004. De film kreeg meer dan tien andere prijzen daadwerkelijk toegekend, waaronder een European Film Award voor beste cinematografie.

Bron: Wikipedia

Plaats: Dufay Café, Dufaystraat 19

Datum: 5 september

Aanvang: 20.00 uur, inloop 19.30 uur

Kosten:

  • € 3,50 Regulier tarief
  • € 3,50 Leden van Vondeldorp
  • € 1,00 Houders van een Stadspas met groene stip

Klik HIER voor kaartjes

Jaap_Admiraal
Minerva_Boeken
Delen_Bank
De_Jong_Groep
Metamorfose
Imagine
Mulder-ZoW
Van Avezaath Beune
Frits Stolk Antiek
Landorette_Banstraat
Security Shop
Naastenwijzer
Restaurant_Maru
Brummel_en_Beuk
Jules_en_Juliette
Jumbo
Kunsthuis_Amsterdam