Workshop: Beweging in jouw schilderij

Workshop: Beweging in jouw schilderij

Vondeldorp
Dufay CaféJeugdKunst en Cultuur
Kunst is niet wat je ziet, maar wat je anderen laat zien (E.Degas)

Op zondag 14 mei geeft Christel Vandegehuchte weer een workshop voor kinderen van 7 - 10 jaar. We leren dan hoe je beweging suggereert in je tekening of schilderij.

Fotos: kunstwerken gemaakt door leerlingen van de Leertuin en MK24

Al honderden jaren proberen kunstenaars een illusie van beweging in hun kunst te verwerken. Tot in de 18de eeuw deden ze dit door een beweging te bevriezen, waarna de kijker de beweging in gedachte afmaakte.

Zo deed de bekende Japanse kunstenaar Hokusai er 30 jaar over om met De grote golf van Kanagawa (1830) de manier te vinden om golven, boten en figuren precies zo vorm te geven en te rangschikken dat ze de indruk wekken van beweging en angstaanjagende kracht. Deze en vele andere Japanse houtdrukprenten hebben 19de eeuwse Westerse kunstenaars als Vincent Van Gogh en Cezanne geïnspireerd.

Zo zien sommige kunsthistorici een duidelijke gelijkenis tussen De Grote Golf en Van Goghs wereldberoemde Sterrennacht (1889). Wat we in ieder geval weten is dat Van Gogh met zijn krachtige, korte penseelstreek een hele sterrenhemel in beweging kreeg. En dat een paar jaar later Edvard Munch in De Schreeuw (1893) met lange, golvende verfstreken en pastellijnen een dreigende, angstaanjagende luchtverplaatsing kon weergeven. Dat Edgar Degas door experimenten met licht, focus en afsnedes de dansers daadwerkelijk deed dansen en de futuristen als Giacomo Balla honden lieten lopen.

Aan de hand van voorbeelden van deze bekende kunstenaars gaan we een aantal van deze technieken uitproberen.

Plaats, tijd en kosten

  • Plaats: Dufay Café, Dufaystraat 19, hoek De Lairessestraat
  • Tijd: 16.00 - 17.30 uur, inloop vanaf 15.45 uur
  • Kosten
    • Regulier: € 8,00
    • Leden Vondeldorp: € 5,00
    • Houders Stadspas met groene stip: € 1,00
  • Klik HIER voor kaartjes

Over Chris Vandegehuchte

Chris Vandegehuchte is beeldend kunstenaar (schilderen, tekenen en beeldhouwen). In haar werk visualiseert ze het dagelijkse leven en de menselijke verbinding. Ze is in 2019 afgestudeerd op een visualisatie van het samenzijn in het Vondelpark. Een impressie hiervan is te zien op haar website en op YouTube. In 2018 schilderde ze 30 dagen ontmoetingen in Le Pain Quotidien. Een selectie van negen werkjes is permanent tentoongesteld in Le Pain Quotidien op de Cornelis Schuyt. Op dit moment studeert ze kunstgeschiedenis aan de UVA en geeft ze kunst lessen aan kinderen bij MK 24. Website: chrisvandegehuchteart.com, instagram: christelvandegehuchte. Een impressie is ook te vinden op YouTube (LINK).

Jaap_Admiraal
Minerva_Boeken
Delen_Bank
De_Jong_Groep
Metamorfose
Imagine
Mulder-ZoW
Van Avezaath Beune
Frits Stolk Antiek
Landorette_Banstraat
Security Shop
Naastenwijzer
Restaurant_Maru
Brummel_en_Beuk
Jules_en_Juliette
Jumbo
Kunsthuis_Amsterdam