18 april Documentaire: Ze noemen me Baboe

18 april Documentaire: Ze noemen me Baboe

Vondeldorp
Dufay CaféFilm

Op 18 april vertoont Vondeldorp in het Dufay Café de documentaire Ze noemen me Baboe (2019) door Sandra Beerends (78 minuten).

Ten tijde van de Tweede wereldoorlog en tijdens de periode van de onafhankelijkheidsoorlog zorgt de Javaanse Alima, als Baboe voor de kinderen van haar werkgever. In de film is ze het (fictieve) kindermeisje van ‘Jantje’. Tegelijkertijd blijft ze in de voormalige Nederlandse kolonie trouw aan haar minnaar Riboet, een Indonesische vrijheidsstrijder. Ze komt in tweestrijd. Moet ze háár kind, waar ze alles voor over heeft, loslaten? 

Voor het leven van Alima verzamelde Sandra Beerends, regisseur, een keur verhalen van baboes. Ze plaatste deze in de context van respectievelijk de Hollandse periode, de Japanse periode en de Revolusie. Alles komt bij elkaar in het verhaal van Alima. 

Beerends stelde de film samen uit authentiek archiefmateriaal en bleef daarmee dicht bij de realiteit.

Regisseur Sandra Beerends is aanwezig voor vraag en antwoord na afloop van de film

Plaats: Dufay Café, Dufaystraat 19

Aanvang: 20.00 uur. Inloop vanaf 19.30 uur

Kosten: € 3,50 / Stadspas met groene stip € 1,00 - Klik HIER voor kaartjes

Voor meer achtergrondinformatie klik HIER.

Over de regisseur:

Sandra Beerends vond inspiratie voor de film Ze noemen me Baboe in haar eigen dubbele Indonesich-Nederlandse cultuurachtergrond. Haar moeder en haar (groot)ouders waren van Javaanse afkomst en werden verzorgd door ‘moeder’ Baboe.

Als producer werkte Beerends voor verschillende (korte) films en documentaires: Kauwboy, Arigato, Nachtrit en In Blue.

Filmfestivals: IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam),Thessaloniki Documentary Film Festival, FIPADOC (Biarritz) en voor het programma Europe! Voices of Women van het Sydney Film Festival. Tijdens het IDFA was de film publieksfavoriet.

Prijzen en nominaties: Gouden Kalf voor Beste Documentaire (regie, Sandra Beerends), Gouden Kalf voor Beste Montage (Ruben van der Hammen), Buma Award voor Beste Muziek en een speciale vermelding van PRIX EUROPA. 2020 Focal Award: Best use of archival footage in a history feature, VIKTOR DOK.horizonte award op DOK.fest München.

Jaap_Admiraal
Minerva_Boeken
Delen_Bank
De_Jong_Groep
Metamorfose
Imagine
Mulder-ZoW
Van Avezaath Beune
Frits Stolk Antiek
Landorette_Banstraat
Security Shop
Naastenwijzer
Restaurant_Maru
Brummel_en_Beuk
Jules_en_Juliette
Jumbo
Kunsthuis_Amsterdam