Muze van Zuid presenteert 5e editie

Muze van Zuid presenteert 5e editie

Muze van Zuid presenteert vanaf woensdag 14 tot en met zondag 18 september 2022 topmusici.

Channa Malkin, Gwendolyn Masin, Madhu Lalbahadoersing, Lidy Blijdorp, Dudok Quartet, Delta Pianotrio, Antonii Barishevskyi, Ellister van der Molen, Renate Arends en Maat Saxophone Quartet. Het is de vijfde editie. Nieuw is de onthulling van het portret van Sweelinck in De Pijp en aandacht voor componerende vrouwen als Jaddan Bai, Florence Price en Margaret Bonds aan de Zuidas. Er zal muziek klinken in ruim 30 concerten door 55 musici en zangers op pleinen en straten, in huiskamers, parken, kerken en monumenten van Amsterdam-Zuid. Er klinken 50 werken van Nederlandse componisten. 

Opening Muze van Zuid 2022 op extra festivaldag

De openingsconcerten Muze van Zuid zijn op woensdag 14 september in Tempel aan de Tolstraat met jazztrompetiste Ellister van der Molen en een huisconcert met een Nederlandse première van Amanda Maier uit 1891, een Zweedse componiste en violiste die met Brahms achter de piano zat in haar huis aan de Van Baerlestraat 13.

Vijfde editie Muze van Zuid: vijf dagen in vijf buurten in Amsterdam

Muze van Zuid viert de vijfde editie op vijf dagen met concerten en evenementen verspreid over vijf buurten. Het festival viert het muzikale erfgoed van ons muziekleven met tientallen topmusici. Ze spelen in de Concertgebouwbuurt, rond het Vondelpark, rond het Roelof Hartplein, in De Pijp en de Diamantbuurt en aan de Zuidas. Muze van Zuid werft nieuwe huizen voor huisconcerten, stimuleert het programmeren van livemuziek in buurtcentra (De Coenen, de Lydia), in zorgcentra, Dufayhuis, in horeca en in kersverse broedplaatsen als de van oorsprong theosofische Tempel aan de Tolstraat. 

Thema muziek en natuur

Muziek en natuur staan beide onder druk. Zoals Kermit de kikker al zong: 'Its not easy bein' green'. Muze van Zuid pleit voor bloei en behoud van muziek en groen in Zuid, laat fagot en blokfluit spreken in de Koeienweide en presenteert kunstenaar Theo Rekelhof (Willem de Kooning Academie). Rekelhof demonstreert hoorbaar hoe monocultuur leidt tot verschraling, terwijl diversiteit juist een enorme verrijking van de bodem geeft en wat Muze van Zuid betreft ook van onze muziekcultuur. Vandaar dat de programmering graag afwijkt van de door luistercijfers en algoritmes gedreven canon en volop ruimte biedt aan bijzondere archiefpremières, nieuwe muziek en minder bekende componisten. Het publiek ontdekt verrassende, onderbelichte muziek van Nederlandse bodem in allerlei stijlen van de renaissance tot nu. 

Echo's uit en van over de alpen

Het Dudok Quartet brengt polyfonisten uit de Lage Landen die over de alpen naar Italië trokken. Brahms componeerde graag aan het gletschermeer bij Thun. Hetta Scheffer en Peter Rester deelden musici en componisten van hun legendarische serie huisconcerten in Zuid met de huisconcerten van Hermann Gattiker en zijn Irène Lauterburg in het Zwiterse Bern. De vijfde editie laat zich erdoor inspireren, programmeert musici en componisten uit Zwitserland als topvioliste Gwendolyn Masin en componist Frank Martin, die veertig jaar in Nederland verbleef. 

Theo Loevendie 92. Dudok in Dufayhuis

Theo Loevendie verrijkte zijn composities met zowel Turkse muziek als jazz. Het Dudok Quartet viert de 92ste verjaardag van deze talentvolle Zuid-bewoner op zaterdag 17 september 2022 in het pas geopende Dufayhuis, met zijn tweede strijkkwartet en speciaal voor de gelegenheid een nieuw arrangement voor strijkkwartet van vocale polyfonie van renaissancecomponist Guillaume Dufay.

Pleidooi voor biodiversiteit in de muziek

Muze van Zuid linkt biodiversiteit in de natuur aan muziek. De meeste bodemdieren zijn klein, maar doen grootse dingen voor de natuur. Ze worden vanaf eind september geëerd in de bodemdierendagen (https://bodemdierendagen.nl). Huisconcerten zijn klein, maar onmisbaar voor het muziekleven. Het publiek wandelt in het festival met gids door de lommerrijke straten van Zuid en ontdekt welke kleine podia, instellingen en ateliers in deze buurt de bodem legden onder een gezond rijk muziekleven. 

Verhalen en muziekwandelingen 

Muze van Zuid brengt het publiek in beweging. Artistiek leider Huib Ramaer wandelt met het publiek – speakers van Bang & Olufsen op zijn fiets – door de buurt, laat horen wat er muzikaal leeft en klinkt achter straatnamen, muren en gebouwen van Zuid. Straatnamen heten er naar componisten waarvan festivalmusici de mooiste muziek spelen. Muze van Zuid houdt levend dat daar waar nu kinderen spelen ooit de Bachzaal was, waar vele musici schitterden op hun eindexamen. Hoe het in dat peperdure 'Conservatorium Hotel' ooit wemelde van studenten en docenten van het Sweelinck Conservatorium, waaronder topmusici als Herman Krebbers. Even de benen strekken? Koffietje aan de Van Baerlestraat 92? Goed plan, maar realiseer je wel mensen, dat precies hier in deze winkelruimte de familie Ganzinotti een eeuw lang bladmuziek verkocht want hier zat Broekmans & Van Poppel!

De menselijke maat is de norm

Het publiek geniet van topmusici in een intiem festival waarin de menselijke maat en persoonlijke aandacht de norm is. Snaren zoemen in Zuid als de bijen. Hoe komt dat? Wat komt daarbij kijken? Muze van Zuid legt het uit, brengt een ode aan violist Herman Krebbers, toont het publiek hoe vioolbouwer Andreas Post zijn ambacht beoefent in zijn atelier aan de Willemsparkweg en neemt het publiek mee naar de studio waar vioolpedagoog Oskar Back lesgaf aan Olof, Krebbers en de gebroeders Bor. Wandelaars worden er opgewacht door Emmy Storms en Heleen Hulst, ze krijgen live vioolduo's, geserveerd met thee, koffie en koeken.

Meer informatie & tickets:

https://www.muzevanzuid.nl/programma
 

Jaap_Admiraal
Minerva_Boeken
Delen_Bank
De_Jong_Groep
Metamorfose
Imagine
Mulder-ZoW
Van Avezaath Beune
Frits Stolk Antiek
Landorette_Banstraat
Security Shop
Naastenwijzer
Restaurant_Maru
Brummel_en_Beuk
Jules_en_Juliette
Jumbo
Kunsthuis_Amsterdam