Nieuws

Stadswandelingen in november!

Van en door Vondeldorp

Inmiddels mogen we weer met een groter aantal mensen bij elkaar komen en wat zijn we dan ook blij dat we weer nieuwe themawandelingen mogen en kunnen aankondigen! Iedere Vondeldorper kan zich hiervoor aanmelden bij Annelies Heesakkers via a.heesakkers@icloud.com 

1. De Van Eeghenstraat: De familie van rondleider Frans Klein streek in 1901 neer in de Van Eeghenstraat. Wat gebeurde er daarna ? Er zal worden ingegaan op de bouwstijlen, bewoners en de veranderingen in de loop van de afgelopen 120 jaar.
Woensdag 10 november, vertrek om 11 uur vanaf het oude politiebureau hoek Willemsparkweg/Emmastraat (duur ongeveer 1,5 uur).

2. De Hoofddorppleinbuurt door Annelies Heesakkers. De buurt direct over de Amstelveenseweg heen, behoort nog bij Zuid en is volgens de 23 aangesloten leden van Vondeldorp de ideale woonbuurt. Het is een fascinerend stukje Amsterdam dat gebouwd werd in het begin van de 20ste eeuw. Annelies gebruikt hierbij de informatieve site van ‘Ons amsterdam' waar stadshistoricus Paul de Baar deze buurt uitgebreid beschrijft. 
Dinsdag 16 november, vertrek om 14.00  vanaf  Vondelpark bij de uitgang Amstelveenseweg (duur ongeveer 2 uur).

3. Stadswandeling ‘De Heilige weg naar Het mirakel van Amsterdam’  door Willemijn Stokvis. In 1345 vond het ‘Mirakel van Amsterdam’ plaats, d.w.z. een ouwel kwam heelhuids uit het vuur ongeveer op de plek waar nu het restje Heilige weg in de Kalverstraat uitmondt. Sindsdien kwam er een jaarlijks bedevaart op gang, ook uit allerlei streken van het land (de stille ommegang). In het Begijnhof zien we links in een schuilkerk een wandschildering van de genoemde bedevaart of processie, we eindigen op het Rokin bij de ‘Mirakelkolom’ (bij Wijde Kapelsteeg), samengesteld uit resten van het verwoeste kerkgebouw ‘De Heilige Stede’, die op de plek van het Mirakel in de Kalverstraat was gebouwd. 
Vrijdag 19 november, vertrek om 14.00 uur, verzamelen in de portiek van de Universiteitsbibliotheek op het Koningsplein (duur ongeveer 1,5 uur).

OPROEP 
Denk je aan nog andere thema’s, laat het weten. Wil je zelf een themawandeling leiden…… heel graag, meld je aan bij a.heesakkers@icloud.com

Brasserie_De_JoffersRaethuys_OpticiensVan_TwuijverBBDB_MakelaarsDe_BruinDierenkliniek_VondelparkDokter_Frodo_GaymansEntreeHooghiemstra_FotografieJaap_AdmiraalJacobMinerva_BoekenMTH_MakelaarsOHLAOrganicParfumerie_LouiseSimon_MeijssenVan_Baerle_MakelaarsVan_Campen_LiemWijnhandel_Koninginneweg