Gemeente: Samen pakken we het afval aan

Gemeente: Samen pakken we het afval aan

Leefomgeving

De gemeente schrijft in hun nieuwsbrief:
We binden de strijd aan tegen het afval, op weg naar een schone stad. Met een heus afvaloffensief. Want onze stad moet en kan schoner. Bewoners en ondernemers helpen mee. Gelukkig, de eerste resultaten zijn zichtbaar. Toch zijn we er nog lang niet. Hoe gaat het? Wat doen we? Wat kunt u doen?

We organiseren de afvalinzameling efficiënter, leggen afvalregels goed uit en pakken nieuwe methodes op. En doen nog veel meer. Het is hard nodig, want met z’n allen produceren we steeds meer afval. De hoeveelheid huishoudelijk afval steeg afgelopen jaar met bijna 8 procent en het ingezameld grof afval met meer dan 20 procent. Ook het zwerfafval neemt toe. We moeten aan de bak!

Wat doet Amsterdam?
We maken containerlocaties schoon, zorgen dat er geen afval meer naast de containers staat, zamelen efficiënter in en maken gebruik van slimme, technische snufjes. Een paar voorbeelden.

Containers
We zorgen voor werkende containers en schone containerlocaties. Per stadsdeel hebben we een lijst gemaakt met 150 plekken waar de meeste overlast is van afval. Daar gaan we dagelijks langs. Onze medewerkers verhelpen verstoppingen bij containers, melden het als containers vol zijn en ruimen verkeerd aangeboden afval op. Ook maken we de meest vervuilde containerlocaties weer helemaal schoon, heel en veilig.

Technische snufjes
We zetten slimme data-technologie in. In een speciale app houden we dagelijks de situatie bij op de meer dan 1.000 containerlocaties waar de meeste overlast is van afval. We zien dat er op plekken waar we buurtgerichte communicatie inzetten, zoals informatieborden of flyers, minder karton wordt bijgeplaatst, en dat het bijplaatsen van grof afval flink is afgenomen (met 60 procent). Deze locaties worden schoner.

Hoe moet ik afval aanbieden?
We informeren bewoners op verschillende manieren over hoe zij hun afval in hun stadsdeel moeten aanbieden. Op alle 12.000 containers prijkt een nieuwe sticker met instructies in 2 talen (en een pictogram). Zo motiveren en activeren we het juiste gedrag. De plekken waar u uw grof afval kunt neerzetten, staan in elk stadsdeel op de 15 meest vervuilde locaties aangegeven met green graffiti.
We stimuleren goed gedrag, maken het bewoners zo makkelijk mogelijk en geven duidelijkheid. Maar het veranderen van gedrag kost veel tijd. Daar investeren we dus in, met langer lopende campagnes, de website en meer.

Hoe kan ik meedoen?
Iedereen kan de handen uit de mouwen steken. Graag! Bewoners beheren bijvoorbeeld samen containertuintjes: plantenbakken met planten op containerlocaties. Het is een succes, dus we gaan ermee door. We zien ook dat steeds meer mensen opruimmaterialen - afvalgrijpers en afvalringen - aanvragen. En we zetten buurtconciërges in. Zij zijn goed herkenbaar op straat, lossen kleine problemen op en zorgen voor goede contacten in de buurt.

Boetes
Natuurlijk is er ook handhaving nodig. De minimale boete voor moedwillig verkeerd of op een verkeerde tijd aanbieden van afval is € 95,-. Sinds juli 2020 zijn er ongeveer 35.000 afvalovertreders gesignaleerd. Niet elke overtreding leidt tot een boete. We hebben zo’n 20.000 boetes verzonden, 94 procent daarvan was voor bewoners en 6 procent voor bedrijven. Als een overtreder 2 keer dezelfde overtreding begaat, wordt er een last onder dwangsom opgelegd. Ook gaan we het dumpen van bedrijfsafval zoveel mogelijk tegen.

Schouders eronder
Amsterdam wordt mooier en leefbaarder als we het afval in onze stad goed onder controle hebben. Dat kan alleen als we met zijn allen de schouders eronder zetten. Met dit afvaloffensief zijn we op de goede weg.

Meer weten

Jaap_Admiraal
Minerva_Boeken
Delen_Bank
De_Jong_Groep
Metamorfose
Imagine
Mulder-ZoW
Van Avezaath Beune
Frits Stolk Antiek
Landorette_Banstraat
Security Shop
Naastenwijzer
Restaurant_Maru
Brummel_en_Beuk
Jules_en_Juliette
Jumbo
Kunsthuis_Amsterdam