Informatieavond 19 maart 2024

“Slim omgaan met Energie” door Mart Boden van stichting !WOON

Foto Stichting !Woon

Verslag van de informatieavond op 19 maart, georganiseerd door werkgroep duurzaam Vondeldorp in het Dufay Café.

Mart Boden verraste de meer dan 30 aanwezigen allereerst met het uitdelen van het door hem samengestelde boekje ‘Quanta Costa?’, “Energiebespariaans” voor slimme aanpakkers.

Van te voren had Mart gevraagd of de deelnemers gegevens mee wilden nemen van hun energieverbruik, maandlasten, soort contract. Met behulp van een peiling, waarop de deelnemers via hun telefoon een antwoord konden geven dat zichtbaar werd op het scherm, gaf hij de aanwezigen een beeld van deze factoren. Duidelijk werd dat de meerderheid van de aanwezigen een vast energiecontract heeft en dat het energieverbruik aan de hoge kant is.

Inzicht in je energieverbruikspatroon is nuttig. Loop je huis door, en noteer hoe vaak of hoe lang elektriciteitsapparaten en je gasapparaten worden gebruikt. Het elektriciteitsverbruik ‘s nachts geeft je continu-verbruik aan.

Mart besprak vervolgens met ons hoe je je verbruik kunt monitoren. Hij gaf daarbij aan wat snelle bespaarmogelijkheden zijn zoals: vervang halogeen door LED lampen, radiatorfolie, radiatorventilator, bewust douchen, douchekop, tochtstrips voor ramen en deuren, oude koelvriescombinaties vervangen. Zuiniger omgaan met gasverwarming kan met behulp van thermostaatknoppen, CV water op 60 graden instellen, dikke gordijnen, maar vooral de verwarmde m2 verkleinen (deuren dicht! En elders de temperatuur omlaag brengen).

Duidelijk is geworden dat inzicht in je energieverbruik uitzicht geeft op beheersing van het verbruik en de kosten.

Meer informatie

Wil je meer persoonlijk advies geef je op bij !Woon voor een gesprek met een energiecoach via deze link, of bekijk de energiecoach vraagbaak van Mart: klik hier.

Tijdens de bijeenkomst gebruikte Mart een energiebespaarspel (kahoot) wil je dat ook spelen, klik dan hier.

(Foto: Stichting !Woon)

Jaap_Admiraal
Minerva_Boeken
Delen_Bank
De_Jong_Groep
Metamorfose
Imagine
Mulder-ZoW
Van Avezaath Beune
Frits Stolk Antiek
Landorette_Banstraat
Security Shop
Naastenwijzer
Restaurant_Maru
Brummel_en_Beuk
Jules_en_Juliette
Jumbo
Kunsthuis_Amsterdam