Dufay buurttuin

Impressie van de buurttuin

De Buurttuin

Lancering Buurttuinplan

Al sinds 2013 zijn ruim 500 Oud-Zuid-buurtbewoners actief om in de buurt bewoners te verbinden (Stadsdorp Vondeldorp). Zij stimuleren op vele manieren de ontmoeting met elkaar. In leesgroepen, wandelclub, kookgroepen, eten bij elkaar aan de thuistafels, borrels in binnenbuurten, koffieochtenden etc. In 2020-2021 komt er een buurtkamer als uitvalsbasis in de Paulusschool op de hoek Dufaystraat 19 en De Lairessestraat. De oude gymzaal heeft grote openslaande deuren naar het oude schoolplein. Dat schoolplein (175-200 m2) ligt op de zuidkant met vele uren zon. Daar realiseren wij graag een Buurtontmoetingstuin!

De initiatiefgroep: bewoners Oud-Zuid, leden en bestuursleden Vondeldorp: Paul Heerink, Jaap van Kampen, Margriet Idenburg, Ineke Heising, Koos van der Vorm, Dineke ten Hoorn Boer, Jan Steen, Michael Ferron, Peter Idenburg, Tjeerd Hulsman.

Meer weten over het plan klik hier.

Groen doen verbindt mensen

Van het schoolplein tot een groene oase. Dat is een fantastisch project voor een groep bewoners uit de buurt. Dat stimuleert de buurtsamenhang en bevordert vitaal, veilig, gelukkig, gezellig en gezond wonen in de buurt. Vondeldorp staatgarant voor de coördinatie van de uitvoering.

Schoolplein wordt Buurttuin

Een openbare binnentuin met de gezellige zitjes voor ontmoeting van het Buurtkamerterras. Terwijl andere buurtbewoners samen tuinieren, kan je genieten van een glaasje, lunch of kop koffie. Een moestuin, een vlinder- en insectenvriendelijke tuin, een pluktuin met kruiden en/of bloemen. Er is van alles mogelijk ook voor educatieve (groen)lessen van basisscholen.

Samen de spade in de grond

Wij nodigen alle buurtbewoners uit zich aan te sluiten en de handen uit de mouwen te steken. Najaar 2021 kan de spade echt de grond in. Vanaf oktober 2020 starten de voorbereidende activiteiten.

Een brede buurtactie

 • We richten de buurttuinwerkgroep op.
 • We zoeken steun bij partners in de buurt zoals ondernemers, de Zuidermarkt, tuincentra, basisscholen en buurtgroepen om.
 • De werkgroep ontwerpt de tuin en maakt een inrichtingsplan.
 • De werkgroep maakt werkt de concept begroting en het financieringsplan verder uit.
 • De werkgroep verkent aanvullende subsidiemogelijkheden.
 • De werkgroep bundelt buurtbewoners met groene vingers voor de aanleg en het onderhoud van de tuin.

Waar budget voor nodig is

 • Het afvoeren van de tegels en de onvruchtbare zandlaag.
 • Het opbrengen van goede tuinaarde.
 • Het inrichten van de structuur van de tuin in deeltuinen.
 • De aanschaf van tuinmaterialen om de tuin aan te leggen en te onderhouden.
 • De aanschaf van planten en struiken voor de tuin.
 • De aanschaf van tuinmeubilair voor veilige zitplekken
 • Professionele begeleiding van tuinexperts bij het gehele proces.

Wat wij zelf kunnen met de buurt doen wij zelf. We zoeken samenwerking met tuincentra, hoveniers, ZuiderMRKT en buurtondernemers. Een stimulerings- en startsubsidie uit het Buurtbudget Oud-Zuid van € 15.000 zou een mooie eerste stap zijn.

Meedoen met Buurtbudget Zuid

Enkele maanden geleden stelde stadsdeel Zuid een bedrag beschikbaar van € 100.000 voor plannen van bewoners, onder de naam Buurtbudget Zuid. Wij dienden ook het Buurttuinplan in.

Buurtbewoners enthousiast

360 buurtbewoners stemden voor dit plan, waarmee het naar de volgende ronde ging. En inmiddels in de finale is gekomen.

Buurttuinplan in de finale stemming

Het Buurttuinplan mag in deze finale mee dingen naar een deel van de € 100.000. Wij vragen € 15.000 voor het samen met de buurt maken van een ontwerp en inrichtingsplan voor de Buurttuin. Dan kan september 2021 de spade echt in de grond!

In de finale wordt opnieuw gestemd door de buurtbewoners.

Gemeente stuurt unieke stemcode

De gemeente stuurt een fleurige Buurtbudget Zuid enveloppe rond aan alle bewoners in Oud Zuid boven de 12 jaar. In die enveloppe zit een unieke code om je stem uit te brengen op één van de voorstellen. Houdt de brievenbus dus in de gaten.

Stem vóór de Buurttuin

Gebruik je stem voor de Buurttuin.

Mocht het stemmen niet lukken laat het weten aan info@vondeldorp.nl dan helpen wij graag.

Meedoen met de buurttuinwerkgroep?

Ook horen wij het graag als je mee wilt doen met de Buurttuingroep. Wij gaan vanaf half oktober aan de slag met het verder uitwerken van de plannen. Het maken van een inrichtingsplan en een fondsenwervingsplan. Mail aan info@vondeldorp.nl als je geïnteresseerd bent.

ArtiChocBrasserie_De_JoffersRaethuys_OpticiensVan_TwuijverBBDB_MakelaarsDe_BruinDierenkliniek_VondelparkDokter_Frodo_GaymansEntreeHendriksen_StomerijenHooghiemstra_FotografieJaap_AdmiraalJacobMinerva_BoekenMTH_MakelaarsOrganicParfumerie_LouiseSimon_MeijssenVan_Baerle_MakelaarsVan_Campen_Liem