Lezing - Meike van Zon: De Dufaytuin

Lezing en rondleiding - De Dufaytuin: van betegelde speelplaats tot lusthof

Hoe ga je te werk als je een kale, betegelde speelplaats van een monumentaal schoolgebouw uit 1913 wil veranderen in een groene oase waar het goed toeven is? 

Voor die moeilijke opgave zag Meike Heerkens - Van Zon zich geplaatst toen zij van stadsdorp Vondeldorp in 2021 de vraag kreeg een ontwerp te maken voor de Dufaytuin. Het uitgangspunt voor tuinontwerpster Meike is altijd: een plek creëren waar mens en dier zich prettig voelen, rekening houdend met het veranderende klimaat en uitgaande van de aanwezige beplanting. Maar er was ook een brede lijst van suggesties vanuit de tuinwerkgroep van Vondeldorp. In harmonieus overleg ontstond een ontwerp, een programma van eisen, bouwtekeningen en zicht op het benodigde budget. Een ontwerp waar vrijwilligers zelfstandig mee aan de slag konden gaan. 

Met de onvermoeibare inzet van meer dan 50 vrijwilligers is het ontwerp gerealiseerd, waar kruiden voor het Dufay Café, een fruittuin, verhoogde bloemperken, wadi’s en een verhoogde waterpartij (kindvriendelijk!) een plek hebben gekregen. 

De monumentale lindeboom geurt eind juni bedwelmend, trekt bijen aan en werpt zijn schaduw in de zomerhitte. De beplanting is zo gekozen dat je je in de wilde natuur waant, insecten en vogels vliegen af en aan verhogen de biodiversiteit 

Op dinsdag 28 mei 2024 zal Meike Heerkens-van Zon ons voorgaan eerst in theorie in het Dufay Café (inloop: 19.30 uur; lezing 20.00 uur) en vervolgens in de tuin. Daar zullen we niet alleen de aanleg kunnen bewonderen, maar ook (koele) dranken tot ons nemen en proosten op het geluk van de tuin. 

Laat u dit plezier niet ontgaan.

Plaats: Dufay Café, Dufaystraat 19

Datum: dinsdag 28 mei

Aanvang: 20.00 uur, inloop 19.30 uur

Na aanvang geen toegang. Borrel na afloop.

Kosten: Toegang gratis, vrije inloop, het is niet nodig om je aan te melden.

 

Heb je vragen of wil je Meike van Heerkens benaderen voor advies, kijk dan op haar website (link).

Terug naar het programma-overzicht van mei.
Jaap_Admiraal
Minerva_Boeken
Delen_Bank
De_Jong_Groep
Metamorfose
Imagine
Mulder-ZoW
Van Avezaath Beune
Frits Stolk Antiek
Landorette_Banstraat
Security Shop
Naastenwijzer
Restaurant_Maru
Brummel_en_Beuk
Jules_en_Juliette
Jumbo
Kunsthuis_Amsterdam