Lezing - Frans Klein: De Lairesse, veelzijdig kunstenaar

Deugd en ondeugd

De schilder Gerard de Lairesse (1640-1711),  gevierd in zijn tijd, nu alleen  bekend van een deftige straat in Zuid. Kunsthistoricus en buurtgenoot Frans Klein vertelt deze avond over het veelbewogen leven van Gerard de Lairesse, een schilder waar hij een speciale band mee heeft omdat zijn ouders in de Lairessestraat woonden.

Geboren in 1640 in het Waalse Luik als zoon van de schilder Reinier de Lairesse, groeide Gerard uit tot een van de meest gevierde schilders rond 1700 in Holland. Zijn leven kende echter ook zijn ups en downs, zoals zijn vlucht uit Luik na een steekincident in 1664.

Hij vond onderdak in Maastricht en later in Utrecht, waar zijn talent werd herkend door kunsthandelaar Gerrit Uylenburgh, die hem introduceerde in Amsterdam. Als bekwaam portretschilder legde hij zich vooral toe op klassieke en allegorische voorstellingen, vaak met goden en godinnen in de hoofdrol.

Voor de Amsterdamse regenten heeft hij veel geproduceerd, waaronder de allegorie op de handel die in het Dufay Café is te zien.

In 1690 sloeg het noodlot toe en raakte hij blind, waardoor hij zich moest toeleggen op kunstonderwijs om in zijn levensonderhoud te voorzien. Zijn weelderige leven vol feesten, vrouwen en drank was voorbij.

Na de lezing zul je een beter begrip hebben van het werk van deze veelzijdige kunstenaar en wellicht geïnspireerd zijn om zijn werken te bezichtigen in het Rijksmuseum.

Plaats: Dufay Café, Dufaystraat 19

Datum: dinsdag 7mei

Aanvang: 20.00 uur, inloop 19.30 uur

Na aanvang geen toegang. Borrel na afloop.

Kosten:

  • € 3,50 Regulier tarief
  • € 3,50 Leden van Vondeldorp
  • € 1,00 Houders van een Stadspas
  • € 1,50 Toeslag kaartje aan de zaal

Klik HIER voor kaartjes

Terug naar het programma-overzicht van mei.
Jaap_Admiraal
Minerva_Boeken
Delen_Bank
De_Jong_Groep
Metamorfose
Imagine
Mulder-ZoW
Van Avezaath Beune
Frits Stolk Antiek
Landorette_Banstraat
Security Shop
Naastenwijzer
Restaurant_Maru
Brummel_en_Beuk
Jules_en_Juliette
Jumbo
Kunsthuis_Amsterdam