Lezing Ruud Bartlema

Van Buber tot Chagall, de ongekende kracht van ontmoeting

We leven in een wereld van groeiende tegenstellingen en lijken elkaar nauwelijks nog te verstaan. Is er een uitweg? Een manier waarop we gemeenschappelijke idealen en doelen kunnen vinden? Volgens Ruud Bartlema ligt het antwoord in ontmoeting. Tijdens deze avond laat hij ons kennismaken met Filosoof Buber en de kunstenaars Werkman en Chagall - zij tonen ons de ongekende kracht van ontmoeting voor inspiratie en verbondenheid. 

Begenadigd verteller Ruud Bartlema neemt ons mee op een avontuurlijke reis langs drie onverwachte ontmoetingen. Eerst duiken we in de fascinerende dialoog tussen auteur Theo Witvliet en taalvirtuoos en filosoof Martin Buber. In zijn boek "Kwaliteit van Leven" (uitgeverij Skandalon, 2017) laat Witvliet zien dat Bubers humanisme ook in de gepolariseerde wereld van vandaag van grote betekenis kan zijn: werkelijke ontmoeting, echt gesprek, vertrouwen ondanks alles.

Daarna reizen we terug naar de sombere dagen van de Tweede Wereldoorlog, waar August Henkels, mede-oprichter van de Groningse literaire verzetsgroep de Blauwe Schuit, een onverwachte connectie maakte met drukker en grafisch genie Hendrik Nicolaas Werkman. Uit hun samenwerking groeide een hechte vriendschap en artistieke alliantie met als resultaat een indrukwekkende serie druksels.

En tot slot onthult Bartlema het magische samenkomen van schilder Marc Chagall en glaskunstenaar Charles Marc, een ontmoeting die een adembenemend erfgoed van gebrandschilderde glasramen over de hele wereld heeft voortgebracht. 

Het belooft een kleurrijke en inspirerende avond te worden vol verhalen van verbinding, creativiteit en vriendschap!

Plaats: Dufay Café, Dufaystraat 19

Datum: dinsdag 9 april

Aanvang: 20.00 uur, inloop 19.30 uur

Na aanvang geen toegang. Borrel na afloop.

Kosten:

  • € 12,00 Regulier tarief
  • € 8,00 Leden van Vondeldorp
  • € 3,00 Houders van een Stadspas
  • € 1,50 Toeslag kaartje aan de zaal

Klik HIER voor kaartjes

Terug naar het programma-verzicht van april.

Over Ruud Bartlema

Ruud Bartlema (1944) studeerde theologie aan de Universiteit van Amsterdam, met speciale belangstelling voor mystieke stromingen uit het Jodendom. Daarnaast  bekwaamde hij zich als beeldend kunstenaar in dezelfde stad en volgde lessen in beeldhouwen en schilderen bij Maarten Krabbé. Al meer dan een kwart eeuw is hij gefascineerd door het werk van Marc Chagall, Kandinsky, Franz Marc en de Noord-Duitse expressionisten en geeft daar zeer regelmatig cursussen en lezingen over, onder andere aan de HOVO in Amsterdam. Ook leidt hij reizen naar het werk van Chagall in Nice en langs de glasramen in Noord-Frankrijk en Duitsland.

Links naar meer informatie

Meer informatie over Ruud Bartlema (link)

Interview met Ruud Bartlema op 24 december 2023 (De verwondering, NPO Start)

Interview in het AD (pdf)

Link naar de kunstreis onder leiding van Ruud Bartlema

Kwaliteit van leven (boek door Theo Witvliet)

Werkman in het Groninger Museum

Jaap_Admiraal
Minerva_Boeken
Delen_Bank
De_Jong_Groep
Metamorfose
Imagine
Mulder-ZoW
Van Avezaath Beune
Frits Stolk Antiek
Landorette_Banstraat
Security Shop
Naastenwijzer
Restaurant_Maru
Brummel_en_Beuk
Jules_en_Juliette
Jumbo
Kunsthuis_Amsterdam