Filosofiegroep

Er zijn momenteel twee filosofiegroepen actief binnen Vondeldorp.

Eerste filosofiegroep

Onze eerste filosofiegroep (nu al vijf jaar actief!) komt iedere eerste vrijdag van de maand bij elkaar van 10:00 tot 12:00 uur in ons speciale hoekje van Restaurant Keyzer aan de Van Baerlestraat.

Wij bespreken dan het werk van steeds weer een andere filosoof of filosofe. Dat doen we aan de hand van het essay over hem of haar in de bundel van Maarten Doorman en Heleen Pott, Filosofen van deze tijd (Prometheus Amsterdam 2018). Die uitgave is nog in de boekhandel of via internet beschikbaar.

Op dit moment volgen we de reeks twintigste-eeuwse filosofen min of meer in de volgorde van het boek. Zo kwamen Jean Paul Sartre, Simone de Beauvoir, Hannah Ahrendt en John Rawls aan de orde, maar eerder ook Peter Sloterdijk en Martha Nussbaum. We kiezen gezamenlijk welke filosoof we de volgende keer willen bespreken.

We praten dan over het essay, stellen onze vragen erover en geven er onze eigen reflectie op, persoonlijk of geïnspireerd door actuele ontwikkelingen.

Om een goede discussie te bevorderen willen we de groep niet groter maken dan 7 personen. Bij verhindering van deelname melden we dat altijd aan de andere leden van de groep. In principe gaat de groep, ook 's zomers, altijd door.

Aanmelden kan bij Marja van Beek via info@vondeldorp.nl

Tweede filosofiegroep

Onze tweede filosofiegroep is begin 2022 gestart en komt gemiddeld eens in de zes weken bijeen van 17.00 - 19.00 uur bij één van de leden thuis.

De betekenis van het concept ‘vrijheid’ was ons startpunt. We verkennen zo’n begrip en sturen elkaar interessante literatuur en interviews/gesprekken ter voorbereiding van het gesprek. Via vrijheid, vrije wil, vertrouwen in, vertrouwen op ging ons de betekenis van de relatie met de ander steeds meer bezighouden en is het werk van Levinas onze gesprekken gaan domineren.

Inspiratie ontleenden wij tot nu toe vooral van JeanPaul SartreH, Hannah Arendt , Jurrien Hamer , Bart Nooteboom. Een greep uit de boeken die in het eerste jaar reeds de revue passeerden:

  • De wegen der vrijheid van Sartre
  • Vertrouwen Opening naar een veranderde wereld van Bart Nooteboom
  • Levinas uit de kopstukken filosofie.

Met de mooie mix van drie vrouwen en drie mannen is er een fijne groep ontstaan. Zes gespreksdeelnemers lijkt een geschikte grootte.

Wil je graag meedoen met deze groep stuur dan een mail naar info@vondeldorp.nl t.a.v. Gertruud Langedijk dan wordt er gekeken of er nog ruimte is.

Jaap_Admiraal
Minerva_Boeken
Delen_Bank
De_Jong_Groep
Metamorfose
Imagine
Mulder-ZoW
Van Avezaath Beune
Frits Stolk Antiek
Landorette_Banstraat
Security Shop
Naastenwijzer
Restaurant_Maru
Brummel_en_Beuk
Jules_en_Juliette
Jumbo
Kunsthuis_Amsterdam