Lezing: Op zoek naar Impressionisten

Lezing: Op zoek naar Impressionisten
Locatie:  Dufay Café
Datum:  dinsdag 7 maart 2023

Lezing Op zoek naar impressionisten door Ruud Beunderman en Fatima van der Maas

In de jaren '70 en '80 van de 19e eeuw zetten de impressionisten de kunstwereld van Parijs op zijn kop. Niet langer voerde de Académie met haar strikte regels voor de schilderkunst de boventoon. In een wereld waarin in een rap tempo technologische en sociale veranderingen plaatsvonden, was de tijd rijp voor een totaal andere benadering. Schilderen in het atelier maakte plaats voor experimenteren in de buitenlucht.

Vanuit kunststad Parijs trokken de impressionisten langs de Seine naar de Normandische kust om vast te leggen wat ze met eigen ogen zagen: het licht en de reflectie op het water op alle momenten van de dag. Ze vonden onderdak in lokale herbergen waar zij elkaar troffen en konden daar profiteren van de inspirerende omgeving en gezelligheid van collega kunstenaars en de goede zorgen van de eigenaren van de herberg.

In onze voordracht ligt de nadruk op de sociale en culturele factoren die bijdroegen tot de ontwikkeling van het impressionisme. Wij bezochten een aantal van de plekken waar de schilders verbleven en in de natuur ‘en plein air’ schilderden. In de lezing zien we ook beelden van die streek en het werk van de genoemde kunstenaars.

Fatima van der Maas, historica, was onder meer verbonden aan Instituut Collectie Nederland en werkzaam als freelance redacteur en tekstschrijver.

Ruud Beunderman, was als klinisch psycholoog / psychotherapeut onder meer werkzaam in  het AMC Amsterdam en Arkin GGZ Amsterdam.

Aanvang: 20.00 uur, met borrel achteraf, Inloop vanaf 19.30 uur

Bijdrage: Regulier: €8,00 / Leden Vondeldorp: €5,00 / Stadspas met groene stip: €1,00 (exclusief €1,50 bestelkosten per bestelling)

Klik HIER voor kaarten

Brasserie_De_JoffersRaethuys_OpticiensVan_TwuijverBBDB_MakelaarsDe_BruinDierenkliniek_VondelparkDokter_Frodo_GaymansEntreeHendriksen_StomerijenHooghiemstra_FotografieJaap_AdmiraalJacobMinerva_BoekenOHLAOrganicParfumerie_LouiseSimon_MeijssenVan_Baerle_MakelaarsVan_Campen_LiemWijnhandel_Koninginneweg