Jazz op zondagmiddag - het Helsdingen trio

Jazz op zondagmiddag - het Helsdingen trio
Locatie:  Dufay Cafe, Dufaystraat 19
Datum:  zondag 12 februari 2023

Rene van Helsdingen (pianist, componist), Wiro Mahieu (bassist), Victor de Boo (drummer)

“A rewarding pianist who can play comfortably in the groove, or create more impressionistic patterns, or quiet, subtle musings.” (The Age, Melbourne, 23 Dec. 1996)

Lovende woorden over jazzpianist, componist en buurtgenoot Rene van Helsdingen. Deze grote naam in de jazz wereld treedt deze middag voor ons op in het Dufay Cafe, begeleid door bassist Wiro Mahieu en drummer Victor de Boo.

Rene van Helsdingen heeft In de afgelopen 45 jaar voor veel verschillende platenlabels opgenomen en geproduceerd, en trad wereldwijd op met verschillende gezelschappen. Deze middag  speelt hij werken van zijn nieuwe albums “Tulips” en “The gift of life” - een boeiend optreden waarbij we kunnen genieten van zijn virtuoze en poëtische pianospel.

Tijd:      16:00-17:00 met borrel na afloop
Inloop:  vanaf 15:30 uur
Toegang: Regulier €17,00 / Leden Vondeldorp €12,00 / stadspas met groene stip: €5,00
Klik HIER voor kaarten

Rene van Helsdingen: “Ik ben een jazzmuzikant, die graag piano speelt. Muziek is mijn leven. Geïmproviseerde muziek met emotionele inhoud en ritme. In augustus 2018 is bij mij de ziekte van Parkinson geconstateerd."

website: http://www.renevanhelsdingen.com

Metamorphosis - a day in Amsterdam https://youtu.be/RxIr3e8GbUY

The nasty side of life: https://youtu.be/CTzXIqa_8pI

pain: https://youtu.be/cQdmmY4gSDk

youtube kanaal:  https://www.youtube.com/@hmbv/videos

het album: Tulips: http://renevanhelsdingen.com/2020tulips/2020tulips.html

Korte biografie

René van Helsdingen, van Nederlandse nationaliteit,  werd geboren in Jakarta, Indonesië op 25 februari 1957.  In de loop der jaren heeft René opgenomen en geproduceerd voor veel verschillende platenlabels, waaronder Virgin, en zijn eigen labels Relukreul records en Helsdingen Music. Hij speelt eigen werk.

René van Helsdingen begon  met klassieke pianolessen (1962-1972). Zijn liefde lag echter bij de jazz en geimproviseerde muziek. Van Helsdingen trad voor het eerst op tijdens het Singer jazzfestival in Laren NH (1973).  Na het uitkomen van zijn eerste album, in 1978, vertrok hij naar Los Angeles, Californië. Daar kreeg hij jazz onderricht en speelde hij onder anderen met Charles Owens, Leroy Vinegar, Obie Jessie,  Billy Higgins en Jimmy Roberts.

Vanaf 1981 toerde hij met Peter Guidi, Essiet Okon Essiet, Kent Brinkley, Don Mumford, Obie Jessie, John Butler, Dale Barlow, Evert Hekkema en anderen.

Van 1986 tot/met 2006 toerde hij met de groep Luluk Purwanto & the Helsdingen trio met onder anderen de Indonesische violiste Luluk Purwanto , slagwerkers Henk Zomer, Egbert van Gruythuyzen, Marcello Pellitteri, Donald Dean, Billy Cobham en bassisten Brian Batie, Ted Trimble, Wiro Mahieu, Stefan Lievestro, Jos Machtel,  Henry –the skipper –Franklin, Kent Brinkley en Essiet Okon Essiet.

Hij reisde met het gezelschap over de gehele wereld in de ” Stage Bus”, een omgebouwde bus met uitklapbaar podium, vleugel en instrumenten en geluids installatie.

Vanaf 2009 tot heden speelt hij voornamelijk met een Trio.

Jaap_Admiraal
Minerva_Boeken
Delen_Bank
De_Jong_Groep
Metamorfose
Imagine
Mulder-ZoW
Van Avezaath Beune
Frits Stolk Antiek
Landorette_Banstraat
Security Shop
Naastenwijzer
Restaurant_Maru
Brummel_en_Beuk
Jules_en_Juliette
Jumbo
Kunsthuis_Amsterdam