Lezing Udo Reijnders : ‘Hoe herken je een misdaad?’

Lezing Udo Reijnders : ‘Hoe herken je een misdaad?’
Locatie:  Dufaycafé, Dufaystraat 19
Datum:  dinsdag 29 november 2022

Udo Reijnders, hoogleraar Forensische Geneeskunde UvA en politiearts:
‘Hoe herken je een misdaad?’

Aanvang: 20.00 uur, borrel na afloop
Inloop: vanaf 19.30 uur
Bijdrage: 5 euro

Klik HIER om een ticket te bestellen

Wat doet nou een forensisch arts? We kijken allemaal we eens naar CSI of andere 'crime investigation' series maar werkt het in de (Nederlandse) werkelijkheid nou ook zo? Udo Reijnders kan ons hier alles over vertellen.

'Hebben ze een sterke maag...' grapt hij als ik hem vraag of hij over zijn interessante werk wil vertellen. “Het eerste wat je doet is controleren of iemand wel echt dood is.” Udo Reijnders is naast bijzonder hoogleraar Eerstelijns Forensische Geneeskunde ook forensisch arts bij de GGD Amsterdam. In die hoedanigheid schouwt hij de niet-natuurlijke doden in de regio. 

“Dus sommige… dóden blijken niet dood?!”

Samen met een dertigtal forensisch artsen bedient Udo Reijnders de hoofdstad en omstreken, goed voor één en een kwart miljoen levende mensen. Die allemaal op een dag - natuurlijk of niet-natuurlijk - zullen sterven.
Per dag schouwt zijn team drie tot vier lijken en ja, meerdere per dienst kan dus voorkomen. Maar het ene lijk is het andere niet; bij een euthanasie sta je zo weer buiten, daar is aard en oorzaak van de dood vrij duidelijk, terwijl moorden stukken ingewikkelder zijn.

“Koffers vol materiaal mee?”
“Nee, dit.” Reijnders tikt op zijn hoofd. “Het enige wat je écht nodig hebt, zijn je hersenen. Verder zitten er natuurlijk wel naalden, strips, vloeistoffen en potjes in mijn tas, maar je begint altijd met de handen op de rug.”
Rondkijken dus.
“Je scant de P.D. (plaats delict), op zoek naar verdachte situaties.”
“En controleren of iemand echt dood is?”
“Ja.”

Wil je alles weten of hoe forensisch onderzoek in de praktijk werkt? Meld je HIER aan.

De afdeling Forensische Geneeskunde en Medische Advisering (FGMA) regelt de inzet van onafhankelijke artsen bij onderzoek van overledenen en slachtoffers van zedendelicten en geweld. Forensische Geneeskunde en Medische Advisering maakt deel uit van de GGD Amsterdam en bestaat uit de volgende teams: De afdeling Forensische Geneeskunde verricht 24 uur per dag specifiek forensische taken zoals lijkschouwingen, onderzoek van slachtoffers van geweld en zedendelicten, en bloedafnames in het kader van de Wet Drugstest in verkeer en de Wet Middelengebruik bij geweldsdelicten.

Daarnaast wordt de afdeling gevraagd voor medisch advies, contraexpertise (second opinion) bij juridische zaken en wordt er curatieve zorg verleend aan arrestanten. In 2017 zijn we begonnen met het ontwikkelen van een Letselspreekuur+ voor kwetsbare personen, zoals gehandicapten, slachtoffers van mensenhandel, kinderen en kwetsbare ouderen.

Jaap_Admiraal
Minerva_Boeken
Delen_Bank
De_Jong_Groep
Metamorfose
Imagine
Mulder-ZoW
Van Avezaath Beune
Frits Stolk Antiek
Landorette_Banstraat
Security Shop
Naastenwijzer
Restaurant_Maru
Brummel_en_Beuk
Jules_en_Juliette
Jumbo
Kunsthuis_Amsterdam