Lezing Aaltje van Zweden over haar boek 'Waar ben je thuis?'

Locatie:  DufayCafé, Dufaystraat 19
Datum:  dinsdag 6 december 2022

Aanvang: 20.00 uur, borrel na afloop
Inloop: vanaf 19.30 uur
Bijdrage: 5 euro

Klik HIER om een ticket te bestellen

Waar ben je thuis?
Is een persoonlijke zoektocht en hartstochtelijk pamflet over de zorg voor vergeten en kwetsbare groepen binnen onze maatschappij, vroeger en nu.

Terwijl Aaltje van Zweden op een morgen in Amsterdam naar buiten kijkt, komt er ineens een gedachte bij haar op: wat als je in gevaar bent en niemand wat doet? Ze heeft zich dat nog nooit eerder afgevraagd. Aaltje begrijpt niet helemaal waarom dit zo scherp binnenkomt en besluit op onderzoek te gaan. Het blijkt dat er vanuit de woning waar ze tijdelijk woont tijdens de Tweede Wereldoorlog een Joodse familie is gedeporteerd en vermoord.
Als moeder van een kind met autisme en een verstandelijke beperking dringt zich al snel een volgende vraag op: wat gebeurde er eigenlijk precies met dat soort kinderen tijdens de oorlog? Terwijl Aaltje steeds meer schokkende ontdekkingen doet, komt de wereld stil te staan door de pandemie en ziet ze van heel dichtbij dat kwetsbare mensen de eersten zijn die eronder te lijden hebben wanneer een samenleving onder druk komt te staan. Nog steeds.

Aaltje van Zweden legt een pijnlijke link tussen heden en verleden. Mensen met een beperking werden en worden vaak buiten de maatschappij geplaatst, terwijl ze ons veel te bieden hebben – als je er maar voor openstaat. Ze neemt ons mee op haar persoonlijke zoektocht en schrijft een hartstochtelijk pamflet over de zorg voor vergeten groepen. Waar ben je thuis? van Aaltje van Zweden is haar persoonlijke zoektocht naar een plek voor kwetsbare mensen, toen en nu.

“‘Een even persoonlijke als historische ontdekkingstocht, spannend en gepassioneerd. Aaltje van Zweden schrijft als geen ander over levens die haar uit het hart gegrepen zijn.’” — Arthur Japin

Aaltje van Zweden – van Buuren is oprichter en bestuurslid van de stichting Papageno, die steun verleent aan gezinnen met autisme. In 2016 ontving zij de prestigieuze Hélène de Montigny-prijs voor haar inzet voor deze zaak. Van haar verscheen in 2017 de bestseller “Om wie je bent” over haar eigen geschiedenis en over die van haar zoon Benjamin, die autisme heeft. Samen met dirigent Jaap van Zweden heeft ze vier kinderen.

Aaltje van Zweden

Aaltje van Zweden-van Buuren (1963) is oprichter van Stichting Papageno, bestuurslid van het Papageno Fonds en Stichting Papageno Muziek die sinds 1997 steun verlenen aan kinderen en jongeren met autisme.

In 2015 opende ze het eerste Papageno Huis, waar jongvolwassenen met autisme wonen en werken. Haar betrokkenheid komt voort uit haar persoonlijke situatie: samen met haar man, dirigent Jaap van Zweden, heeft ze vier kinderen, van wie de derde autisme heeft.

Aaltje van Zweden werd geboren op Haïti, groeide op in Nederland en volgde de Academie voor Beeldende Vorming in Amsterdam. Later voltooide zij de masteropleiding Kunsteducatie aan de Hogeschool voor Kunsten van Amsterdam, waar ze zich specialiseerde in kunsteducatie voor jongeren met autisme.

Verder is ze onder meer bestuurslid van het Autism Treatment Centre in Texas, van de Maatschappelijke Alliantie, lid van de raad van toezicht van de Reisopera en lid van het comité van aanbeveling van Muziek als Medicijn. Ze houdt regelmatig presentaties en lezingen in binnen- en buitenland over autisme, kunsteducatie en het belang van muziektherapie.

Vanwege haar inspanningen voor Stichting Papageno werd Aaltje van Zweden in 2012 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau en mocht ze in 2016 de prestigieuze Hélène de Montigny-prijs in ontvangst nemen. In 2017 verscheen haar eerste boek Om wie je bent bij uitgeverij AmboAnthos, bij uitgeverij Lannoo Campus in 2021 het boek De kracht van muziek dat zij samen met Mathieu Pater schreef en haar derde boek Waar ben je thuis verscheen in 2022 (AmboAnthos)

 

 

Jaap_Admiraal
Minerva_Boeken
Delen_Bank
De_Jong_Groep
Metamorfose
Imagine
Mulder-ZoW
Van Avezaath Beune
Frits Stolk Antiek
Landorette_Banstraat
Security Shop
Naastenwijzer
Restaurant_Maru
Brummel_en_Beuk
Jules_en_Juliette
Jumbo
Kunsthuis_Amsterdam
Vitae Sport
Simply Fish