Nieuws

Column Hans Beerends

WAT IS NORMAAL NA EN TIJDENS CORONA?

In een vorige column pleitte ik voor blijvende (inter)nationale saamhorigheid en een duurzame verandering; kortom een nieuw ‘normaal‘ na Corona. Gelukkig sta ik daar niet alleen in. Een reeks manifesten, verklaringen en interviews wijzen allemaal dezelfde kant op. Meer duurzaamheid, meer groene economie en het aan regels binden van de ‘vrije’ markt. Ik noem de verklaring van de bank Triodos :‘10 X Duurzaam‘, een artikel van Hans Stegeman in de NRC, het manifest van GroenLinks en het artikel van Jac. van Ham –oud directeur van ICCO in Vice Versa.

Naast het verlangen naar het nieuwe saamhorigheidsnormaal kan je op dit ogenblik ook genieten van situaties die zo’n 60/70 jaar geleden normaal waren. Ik denk dan aan de teruggekeerde rust in de binnenstad van Amsterdam. Engels sprekende toeristen die vorig jaar nog voor 80 % de stad bevolkten zijn teruggebracht tot 20 a 30 % een mooie balans. Ik lees ook dat ondernemende cabaretiers en zangers al zingend en dansend langs de huizen gaan en dankbaar het vanuit twee- en driehoog toegeworpen geld oprapen. Uit het vroegere ‘normaal’ uit mijn jeugd herinner ik me dat er minstens eens per week een draaiorgel langs kwam en dat wij kwartjes, verpakt in krantenpapier naar beneden mochten gooien. Het meest mooie van het vroegere ‘normaal’ ontdekte ik echter al fietsend in het Amsterdamse Bos. Een heerlijke stilte – voor het eerst na decennia vliegtuiglawaai – hoorde ik weer vogels kwinkeleren en kwetteren. Dat is het bos zoals het de ontwerpers in de jaren dertig voor ogen stond. Werkelozen die dat harde werk niet gewend waren, waren weliswaar niet bepaald blij maar het zou een bos worden waar straks alle Amsterdammers in alle rust van de natuur konden genieten. De gigantische uitbreiding van het vliegverkeer vanaf de jaren 70 en 80 maakte aan al die welverdiende rust een einde. Het zou mooi zijn dat dat oude ‘normaal’ na Corona blijft en gaat behoren tot het nieuwe ‘normaal ‘en die kans zit er dik in. Kritiek op het steeds drukkere vliegverkeer is er al jaren; het lawaai, de CO 2 uitstoot en de belachelijk goedkope prijzen dank zij de onbelaste brandstof. Zakenlieden die gewend waren even op en neer te vliegen naar Londen of New York hebben overigens al ontdekt dat vergaderingen via video minstens zo effectief zijn. Nu we, als een geluk bij een Corona ongeluk, ontdekken hoe heerlijk het is de stilte in het bos te ervaren en de ontspannen sfeer in de binnenstad, kan een duurzame verandering op dit terrein niet uitblijven.

Wat voor Amsterdam geldt zal zeker, wellicht op andere terreinen, ook opgaan voor veel steden en dorpen in Nederland.

hansbeerends@planet.nl

ArtiChocBrasserie_De_JoffersVan_TwuijverAffourtitBBDB_MakelaarsDe_BruinDierenkliniek_VondelparkEntreeHendriksen_StomerijenHooghiemstra_FotografieJaap_AdmiraalMinerva_BoekenMTH_MakelaarsOHLAOrganicSimon_MeijssenSlagerij_Van_DamVan_Baerle_MakelaarsVan_Campen_LiemWijnhandel_Koninginneweg