Nieuws

Verslag lezing Palladio

Vondeldorper Albert Oomen stuurde ons dit verslag over de lezing 'Langs de schatten van Palladio", door Vondeldorper Caf van Kempen op dinsdag 25 februari j.l. om 16:00 uur

Heel wat Vondeldorper hebben positief gereageerd op de uitnodiging van Annelies Heesakkers om de lezing van Caf van Kempen bij te wonen. Rond 15:30 liep het atelier van Caf en Renee van Kempen aan de Jacob Obrechtstraat vol met belangstellenden en onder het genot van een kopje thee of koffie heette Annelies ons van harte welkom. Caf nam het woord en vertelde dat hij enige jaren in Italie heeft gewoond en gewerkt. Daar werd zijn fascinatie voor de Renaissance en in het bijzonder Andrea Palladio ( 1508 – 1580 ), de beroemde Italiaanse architect in de 16 e eeuw gewekt. De kennismaking met Palladio’s villa’s was voor Caf aanleiding om een uitvoerige studie van het werk van deze architect te maken en te vervatten in een prachtig boek “ Langs de schatten van Palladio “.

Palladio greep in zijn werk terug op de Romeinse oudheid. Hij raakte in de ban van de strakke schoonheid en symmetrie die zo kenmerkend was voor alles wat hij tijdens zijn reizen naar  Rome in de ruines aantrof. Palladio ontwikkelde een eigen stijl met een strakke eenvoud en symmetrie , resulterend in een renaissancistische bouwstijl. Caf wist niet alleen zijn fascinatie voor deze beroemde architect aan ons over te brengen maar nam ons ook mee in de geschiedenis van Venetie en van de families, die hem opdrachten gaven. Uitvoerig kwamen de fresco’s aan bod die teruggrijpen op de mythologie uit de Oudheid. Dit alles gevisualiseerd met prachtige beelden , ook van de vele villa’s, stadspaleizen en openbare gebouwen en kerken zoals  villa la Rotonda, villa Barbaro en de Basilica in Vicenza , ontworpen door Palladio. Het paleis op de Dam en het Mauritshuis in Den Haag  zijn bekende voorbeelden van de renaissancistische bouwstijl in ons land. Tegen de klok van 17:00 uur rondde Caf zijn enthousiaste en onderhoudende presentatie af met een vragenrondje waar gretig gebruik van werd gemaakt. 
Annelies bedankte namens alle aanwezigen Caf voor zijn boeiende presentatie en deed tevens een oproep aan allen om voor een volgende presentatie suggesties aan te reiken. Napratend onder het genot van een drankje keerde een ieder tevreden en geinspireerd huiswaarts.

Albert Oomen, Vondeldorper

ArtiChocRaethuys_OpticiensVan_TwuijverAffourtitBBDB_MakelaarsDe_BruinDierenkliniek_VondelparkDokter_Frodo_GaymansEntreeHendriksen_StomerijenJaap_AdmiraalJacobMTH_MakelaarsOrganicParfumerie_LouiseSimon_MeijssenSlagerij_Van_DamVan_Baerle_MakelaarsVan_Campen_LiemWijnhandel_Koninginneweg