nieuws

5 maart: Lezing door Willemijn Stokvis

27 februari 2020

'De invloed van de kunst van geesteszieken op de moderne kunst'  is het thema van de lezing die wordt gegeven door Vondeldorper en Cobraspecialist  Willemijn Stokvis. 

In deze lezing wordt gesproken over hoe sinds de 19e eeuw geleidelijk in de psychiatrische inrichtingen belangstelling en gevoel ontstond voor de kunst van geesteszieken. Rond 1900 ging men vanuit de wereld van de kunstenaars daar ook grote belangstelling voor krijgen, mede doordat men meende dat het psychisch gestoord zijn eigenlijk bij het kunstenaarschap paste. Deze interesse kan men zien vanuit de  belangstelling voor het primitivisme, of wel de hang naar de oerbron, die mede aan de basis staat van de moderne kunst. Tot dit primitivisme kan men ook de belangstelling voor stammenkunst, volkskunst en de kindertekening rekenen.  

Willemijn Stokvis, kunsthistoricus, promoveerde op de Cobrabeweging. Haar proefschrift kende zeven drukken en verscheen in verschillende talen. Zij publiceerde ook over een reeks andere onderwerpen in de moderne kunst. 

Wanneer:  donderdagmiddag 5 maart inloop 14.15 en start lezing om 14.30 u. Nazit tot 16.30 uur

Waar: De Coenen, J.M.Coenenstraat 4 Amsterdam

Bijdrage voor kosten huur:  € 5,00 graag contant ter plekke

Aanmelden bij Annelies Heesakkers  a.heesakkers@icloud.com

ArtiChocBrasserie_De_JoffersRaethuys_OpticiensVan_TwuijverBBDB_MakelaarsDe_BruinDierenkliniek_VondelparkEntreeHendriksen_StomerijenHooghiemstra_FotografieJaap_AdmiraalJacobMinerva_BoekenMTH_MakelaarsOHLAOrganicParfumerie_LouiseSlagerij_Van_DamVan_Baerle_MakelaarsWijnhandel_Koninginneweg