19 november Muzikale theatervertelling: De sneeuwstorm

Op zondagmiddag 19 november presenteert Vondeldorp in het Dufay Café de muzikale theatervertelling De sneeuwstorm, naar het tijdloze korte verhaal van Aleksandr Poesjkin (1799-1837).  Harry-Imre Dijkstra vertelt en speelt klarinet, Oleg Lysenko begeleidt op de chromatische accordion, de bayan, met eigen transcripties van De Sneeuwstorm-suite van Georgi Sviridov. Het resultaat is muzikaal verbluffend, kleurrijk, maar vooral vol vertellende kracht.

Leven wij nu in tijden van oorlog, in vorige eeuwen was er ook oorlog in Rusland. Aleksandr Poesjkin schreef een kort verhaal over wat oorlog betekent voor jonge mensen.

Het is 1812, Napoleon staat op het punt Rusland binnen te vallen. Zonder enige notie van het dreigende gevaar zijn het meisje Masja en Vladimir, een jonge vaandrig met verlof, wanhopig verliefd. Een huwelijk zit er niet in, want zij is rijk en hij arm. Zij besluiten stiekem te trouwen en ervandoor te gaan. Een sneeuwstorm gooit roet in het eten…

In deze voorstelling betoveren de Oekraïense bayanspeler Oleg Lysenko en verteller en klarinettist Harry-Imre Dijkstra met Poesjkins magnifieke en tijdloze korte verhaal, tegen de achtergrond van Sviridovs indrukwekkende muziek. Bovendien zal direct bij de inleiding van de voorstelling blijken hoe sterk de Nederlandse geschiedenis verbonden is met Napoleons offensief; een oorlog is altijd dichterbij dan men denkt...

Om het verhaal zo puur mogelijk te laten klinken is gekozen voor een fijne en verrassend tijdloze vertaling uit 1957 van het duo Nikolai Obolonski en Margaretha Ferguson, schrijvers die decennialang een bijzondere bijdrage aan de Nederlandse literatuur hebben geleverd.

Tekst van Aleksandr Poesjkin en muziek van Georgi Sviridov.
Voor een geluidsfragment, klik hier

Plaats: Dufay Café, Dufaystraat 19

Aanvang: 16.00 uur, inloop vanaf 15.30 uur - na aanvang geen toegang

Kosten:

  • Regulier: € 16,00
  • Leden Vondeldorp: € 12,00
  • Stadspas met groene stip € 5,00

Klik HIER voor kaartjes

Oleg Lysenko is een virtuoos accordeonist (conservatoria van Kyïv en Rotterdam) en schrijft muziekarrangementen voor theaterproducties. Harry-Imre doet de vertelling en speelt daarnaast ook klarinet.

Terug naar het programma-overzicht van november.
Jaap_Admiraal
Minerva_Boeken
Delen_Bank
De_Jong_Groep
Metamorfose
Imagine
Mulder-ZoW
Van Avezaath Beune
Frits Stolk Antiek
Landorette_Banstraat
Security Shop
Naastenwijzer
Restaurant_Maru
Brummel_en_Beuk
Jules_en_Juliette
Jumbo
Kunsthuis_Amsterdam